Lange opmars aandelen?

Juist nu er alom pessimisme heerst over de economie, moeten geduldige beleggers alert zijn. Wellicht staan we aan het begin van een nieuwe, langdurige periode van koersstijgingen, stelt Hendrik Oude Nijhuis.

Aandelen klommen de voorbije weken gestaag op. En ’s werelds bekendste beursindex, de Dow Jones, is inmiddels al niet ver meer verwijderd van de oude records.

Heel wel mogelijk bevinden we ons nu reeds in de eerste fase van een lange periode van stijgende koersen. En zoals heel normaal in dit soort situaties: bijna niemand die dit gelooft.

Lange opmars beurs

De afgelopen eeuw kende twee lange periodes van gestaag stijgende koersen. De eerste van deze periodes betreft de jaren 1932 tot 1965. De Dow Jones steeg in dit tijdvlak met een factor elf.

Maar net als in deze jaren zag het er ook toen aanvankelijk allemaal niet erg gunstig uit. Aandelen waren sinds de piek in het najaar van 1929 zwaar gehavend. En ook rond die tijd was de bankensector in een diepe crisis verwikkeld.

Meer dan twee op de vijf Amerikanen zaten begin jaren dertig werkloos thuis. En in het jaar 1932 zou de economie met maar liefst 13,1 procent krimpen. Heel begrijpelijk dan ook dat vrijwel niemand nog aandelen wilde bezitten.

Crisis jaren zeventig

De tweede periode van gestaag stijgende aandelenkoersen begon in het jaar 1974, om te eindigden met het knappen van internetbubbel in het jaar 2000. De Dow Jones vertienvoudigde in de voorafgaande periode.

Wederom was aanvankelijk sprake van een flink opgelopen werkloosheid: in 1974 bedroeg de werkloosheid 7,2 procent van beroepsbevolking. En ook dit keer was er sprake van een bankencrisis. Maar misschien het grootste probleem was nog wel de inflatie. Die lag met 12,3 procent op een extreem hoog niveau. Aandelen werden wederom gemeden als de pest; enkel topbelegger Warren Buffett stelde als een van de weinigen zijn geluk niet op te kunnen.

“I feel like an oversexed guy in a harem”, antwoorde Buffett op een vraag van een verslaggever van Forbes-magazine met betrekking tot zijn visie op de aandelenbeurs. “This is the time to start investing”, zo stelde Buffett resoluut.

Dieptepunt 2009?

Net als in 1932 en 1974 waren aandelen een paar jaar terug maar weinig geliefd. En eigenlijk is dat nog altijd zo. Per saldo verkopen particuliere beleggers nog altijd meer aandelen dan zij kopen. Menig belegger is het vertrouwen in aandelen volledig kwijtgeraakt.

Maar de overeenkomsten tussen met 1932 en 1974 zijn niettemin opvallend. In 2009 was de werkloosheid eveneens sterk opgelopen: 9,9 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking zat zonder werk. De Amerikaanse economie kromp 3,5 procent en zoals bekend was de bankensector ook dit keer in een diepe crisis verwikkeld.

Met alle bestaande onzekerheden – je hoeft de krant er maar voor open te slaan – is het heel waarschijnlijk dat het algehele pessimisme voorlopig aanhoudt. En dat vele beleggers aandelen de komende tijd blijven mijden.

Echter, de bedrijfswinsten zijn inmiddels alweer opgelopen tot recordniveaus. En ondanks de koersstijgingen van de afgelopen jaren zijn aandelen historisch gezien nog altijd bescheiden gewaardeerd. Garanties zijn er uiteraard niet, maar het is heel wel mogelijk dat in 2009 wederom een decennialange periode van gestaag stijgende koersen begonnen is. Dat bijna niemand dat gelooft is niet meer dan normaal.

 

Hendrik Oude Nijhuis 14-08-2012 Zakelijk Nieuws

Nieuws

Dossiers > Sparen

Dossiers > Beleggen