Water

Nieuwe generatie investeert tegen tekorten

SLIMME WATER-TECH IS BELEGGERS GELD WAARD

Voor beleggers is waterbeheer lang een saaie sector geweest. Maar dat verandert. Tergende droogte drijft beleggers naar bedrijven met slimme oplossingen. Gespecialiseerde fondsen, waaronder dat van Hollywood-sterren als Matt Damon, jagen de vernieuwing overal aan.

De vraag naar water overstijgt het aanbod steeds meer, waardoor tekorten toenemen (zie illustratie). Bedrijven die snel vernieuwende filter- en ontziltingstechnologieën op de markt krijgen, komen in het oog van grote pensioenfondsen en Wall Street-fondsen, die met ’duurzaam’ beleggen willen bijdragen aan een betere wereld.

Hamish Chamberlayne, hoofd sociaal verantwoord beleggen bij de vermogensbeheerder Janus Henderson (€300 miljard), ziet recent „opvallend sterke vraag” van klanten als pensioenfondsen naar bedrijven die revolutionaire technologie voor bijvoorbeeld grootschalige waterfiltering kunnen bieden. Rendement op beleggingen in waterinfrastructuur, van pompen en filters tot leidingnetwerken, groeit doorlopend in zijn portefeuille met bijvoorbeeld infrabedrijf Xylem. „Grote investeerders zien de mogelijkheden bij bedrijven die investeren in deze technologie.”

Inhaalslag

De ’waterstress’ krijgt grote financiële gevolgen voor bedrijven. Dat geldt met name voor frisdrank-makers, ziet Elly Irving, gespecialiseerd analist bij vermogensbeheerder Schroders (€470 miljard) al langer. Grote brouwers werken aan een inhaalslag om zich te verzekeren van voldoende zuiver water. Schroders’ onderzoek naar biermakers als belegging toonde twee jaar terug dat maar een enkel bedrijf vooruit kijkt en voldoende rechten op water claimt. Dat verandert snel. Voeding- en wasmiddelenreus Unilever haalde zelfs met de overname van Qinyuan Group een grote waterzuiveraar in huis.

De Ierse vermogensbeheerder KBI Global Investors belegt sinds 2000 in water, met name in bedrijven die baanbrekende technologie leveren en daardoor oplopende rendementen kennen. ,,De schaarste wordt steeds groter”, zegt specialist Niall Murphy van KBI.

„De vraag naar water groeit twee keer zo snel als de de bevolking. We zien steeds meer mensen naar steden trekken. Dan passen ze hun gebruik van water ook aan: meer douchen, vaatwasmachines en hun eetpatroon wordt anders met meer eiwitten, waardoor de vraag naar water alleen maar toeneemt.”

Het fonds investeert in vijftig bedrijven, waaronder in Arcadis en Aalberts Industries, actief in grofweg drie sectoren: nutsbedrijven, infrastructuur en watertechnologie.

 

Drinkwater

Strengere regelgeving zorgt ervoor dat de kwaliteit van water verbetert, maar dat oude oplossingen minder voldoen om zuiver water voor consumenten te leveren. Tegelijkertijd doen overheden weinig aan het weglekken van water – in Londen en New York geschat 40%.

Het vergroten van het wateraanbod door ontzilting van zout water kan, beleggingen in bedrijven die dit in Australië en het Midden-Oosten doen blijken vruchtbare grond voor beleggers.

Overheden zoeken oplossingen. Baanbrekend voor investeringen is volgens alle waterexperts de loodvervuiling in Flint Michigan in 2014 geweest dankzij een tekort aan onderhoud aan het watersysteem. Kinderen werden doodziek, Flint Michigan kwam op de voorpagina van Time Magazine. ,,Dat wil niemand. Terwijl het probleem reëel is. De golf van investeringen in duurzaamheid is ongekend groot geworden, ik heb die nog nooit zo groot gezien. En in twee jaar tijd is het mainstream geworden.”

 

Day Zero

Kaapstad heeft al de zogeheten Day Zero in augustus, het punt waarop zonder ingrepen drinkwater verdwijnt. Waterreserves staan op 23%, als dat onder 10% komt, wordt het onbruikbaar voor menselijk gebruik, zegt Murphy. Ter vergelijking: in Kaapstad mogen inwoners nu zeven keer minder water gebruiken dan een doorsnee Amerikaan.

Orkaan Katrina leerde New Orleans in te grijpen, het besteedde $120 miljard aan de heropbouw van de verwoestende schade van het weerfront. De Ieren investeerden in Pentair. ,,Hun industriële pompen legen een zwembad van olympische afmetingen binnen vijf seconden.”

Het Canadese Pure Technologies trekt de aandacht met een kleine akoestische bal bomvol sensoren. Normaal duurde inspectie in Denver van 45 mijl aan pijpleiding vijf maanden, nu kan het in een dag, claimt de Ier.

Kans in ballastwater

Murphy: ,,Nog vrij onbekend zijn de eisen die aan ballastwater worden gesteld. Wereldwijd moeten 65.000 schepen worden uitgerust met waterfilters. Bedrijven die dit doen, leveren goede rendementen.” Andere investeringen zijn die om de waterkwaliteit te garanderen, bedrijven die met uv-licht overheden en nutsbedrijven helpen, staan er goed op.

China worstelt met zijn vervuiling. Omdat vier vijfde van zijn water in het zuiden van China ligt, moet het land investeren om elders de economie op niveau te houden. „Zonder investeringen kan China gewoon niet door blijven groeien.”

Theo Besteman 
Bron: De Financiele Telegraaf – 6-4-2018

Nieuws

Dossiers > Sparen

Dossiers > Beleggen